В уряді радять українським експортерам обходити Польщу стороною
Україно-польський кордон не працюватиме належним чином для аграрної продукції цього року.
Блокування веде до повної непередбачуваності проходження кордону. Тож раціональним рішенням для українських експортерів є використання інших кордонів. Український уряд, у свою чергу, не може гарантувати, що українсько-польський кордон працюватиме належним чином.
«Але ми бачимо, що за загальною картинкою накопичилася велика кількість упереджень не лише з боку Польщі, а й фермерів по всьому Європейському Союзу. Тому все, що ми можемо робити сьогодні — переконувати наших партнерів у тому, що ми є партнером, і майбутнє ЄС та України у сільському господарстві — це об’єднання сил та посилення конкурентоспроможності на глобальних ринках». – Тарас Качка.
За його словами, якщо ці виклики буде подолано, то Україна з ЄС стане надзвичайно великим гравцем у продовольчій безпеці на глобальних ринках.
«Але ми зараз перебуваємо лише на початку цього болісного шляху. Тому зараз наше завдання зберегти доступ на ринок, який ми маємо, і знову пояснювати ЄС, що наші стандарти виробництва відповідають вимогам ЄС, особливо у тваринництві. Це те, що ми бачимо зараз, це лише початок проблем, які виникатимуть у процесі переговорів щодо вступу України до ЄС. Це буде надскладна дорога у частині сільського господарства» – Тарас Качка.