Дані про ліцензії перевізників тепер у відкритому доступі
На Єдиному державному порталі відкритих даних з’явилися дані Ліцензійного реєстру перевізників.
Інформація стала доступною з 12 серпня. Це перший набір даних з відкритим API, розпорядником яких є “Укртрансбезпека”. Реєстр містить список підприємств з діючими ліцензіями на перевезення пасажирів, небезпечних вантажів або відходів, а також міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом.
Дані доступні з 2010 року. За цей час було видано 57067 ліцензій. Більше ліцензій видано на вантажні перевезення автомобілями — 31 646, перевезення пасажирів автобусами — понад 12 276, і таксі — 9 541. Ліцензії на внутрішні перевезення небезпечних вантажів і відходів мають 6496 компаній, а на міжнародні — 3864. Набір даних містить ряд інформації, включаючи назву і код ЄДРПОУ перевізника, рік, за який видано дозвіл, дату і час видачі дозволу, його реквізити.
Переглянути інформацію можна за посиланням.
«Зокрема, доступ до даних дозволяє глибше аналізувати ситуацію з виданими та анульованими ліцензіями, знижувати частку недобросовісних перевізників на ринку. Для бізнесу ці дані дозволять ефективніше планувати свою діяльність та виявляти нові ринкові можливості. Також, за допомогою цих даних є можливість знаходити ліцензованих перевізників в певному регіоні, перевіряти, хто має діючі ліцензії, відстежувати нові ліцензії та анулювання старих, аналізувати ринок перевезень та його тенденції. Онлайн платформи можуть використовувати ці дані для створення сервісів з пошуку виконавців, перевірки ліцензій та легальності транспорту, поєднуючи їх з іншими реєстрами, наприклад реєстром міжнародних маршрутів» – Міністерство Інфраструктури України.
У МІУ додали, що опубліковані дані не містять інформації, яка може загрожувати національній безпеці України.
Кабінетом міністрів України прийнято Постанову №712, якою затверджені зміни в ліцензуванні перевізників у галузі міжнародних перевезень пасажирів і вантажів, перевезень небезпечних вантажів і небезпечних відходів і внутрішніх перевезень пасажирів.
Дізнатися деталі можна за посиланням.