Стартував пілотний проект щодо здійснення пост-митного контролю
В Україні розпочалася реалізація пілотного проекту щодо здійснення пост-митного контролю.
Рекомендаційно-технічний пілотний проект щодо здійснення пост-митного контролю є однією з форм контролю, визначеної статтею 336 Митного кодексу України. Мета проекту – практична реалізація положень статті 337-1 МКУ. Проведення пост-митного контролю полягає у перевірці інформації, зазначеної у митній декларації, та поданих документів. Основними напрямками є:
  • контроль за правильністю визначення бази оподаткування;
  • контроль за правильністю класифікації товарів згідно з УКТЗЕД;
  • контроль за визначенням країни походження товарів;
  • контроль за наданням пільг у оподаткуванні, повнотою та своєчасністю сплати митних платежів;
  • контроль за достовірністю декларування вагових, кількісних та якісних показників, технічних та фізико-хімічних характеристик товарів, що впливають на рівень оподаткування;
  • контроль за дотриманням певних ТКУ вимог митних режимів;
  • контроль за дотриманням суб’єктами ЗЕД положень законодавства з питань нетарифного регулювання.
Пост-митний контроль не проводиться за всіма митними оформленнями. Він здійснюється за наслідками застосування системи управління ризиками. Також здійснення пост-митного контролю можливе лише щодо митних декларацій, оформлення яких завершено не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку здійснення пост-митного контролю.
Під час проведення пост-митного контролю митниця, яка здійснила оформлення товару, може запросити документи, які не подавалися до митного оформлення, але містять відомості, що дають змогу перевірити заявлені у декларації дані.
«Слід зазначити, що пост-митний контроль не є документальною перевіркою дотримання вимог законодавства України з митної справи. Податкові повідомлення-рішення за результатами проведення пост-митного контролю не виносяться. У той самий час результати пост-митного контролю враховуються системою управління ризиками і за відборі підприємств щодо документальних перевірок надалі. У разі виявлення помилок та/або невідповідностей даних митниця інформує декларанта про такі невідповідності» – Держприкордонслужба.