Сергій Деркач розповів про реалізацію програми CEF
В Любліні відбулася зустріч з представниками профільного директорату Єврокомісії (DG MOVE) і представниками сусідніх країн. Під час цієї зустрічі обговорювалися поточні проекти, спрямовані на модернізацію прикордонної інфраструктури, включаючи автомобільні та залізничні пункти пропуску.
Особлива увага на зустрічі приділялася проектам, які були схвалені минулого року в рамках програми Connecting Europe Facility (CEF). Як зауважив Сергій Деркач, на кордоні з Румунією в рамках CEF планується будівництво дорожньої інфраструктури до найбільшого прикордонного пункту “Порубне”. Фінансування проекту включає не лише будівництво, а й закупівлю обладнання для митного контролю. Вже зараз Служба відновлення в Чернівецькій області отримала перший транш у розмірі майже 1,5 млн євро, а загальний розмір гранту для України в цьому проекті становить 4,3 млн євро.
Серед проектів, що реалізовуються на польському кордоні, виділяються роботи на ключових напрямках: по шляху М07 до пункту пропуску “Ягодин”, на трасі M10/E40 між “Краковцем” та Львовом, а також розширення сервісної зони перед пунктами пропуску “Краковець”, “Рава-Руська” і “Ягодин”. Служба відновлення Волинської області очікує авансового платежу і вже оголосила тендер на розробку проектної документації для капітального ремонту автомобільної дороги Київ – Ковель – Ягодин.
На кордоні з Угорщиною програма CEF фінансує реконструкцію та розширення пункту пропуску “Лужанка”. Проект включає розробку та проведення тендеру на ТЕО (техніко-економічне обгрунтування) для подальшого виконання робіт, а також поставку та монтаж обладнання для митного контролю. Найближчим часом Агентство відновлення очікує надходження майже 5 млн євро для реалізації цього проекту.
З 2022 року Україна отримала можливість брати участь в програмі CEF – ключовому механізмі фінансування проектів з розвитку прикордонної інфраструктури та покращення транспортного сполучення, який раніше був доступний лише країнам-членам ЄС. CEF є частиною більш широкої стратегії Європейського союзу з розвитку Трансевропейської транспортної мережі (TEN-T), що включає створення та модернізацію інфраструктурних об’єктів, сприяючи інтеграції транспортних потоків та підвищенню пропускної здатності кордонів.
Так, Україна самостійно або спільно з сусідніми державами готує проекти, які стосуються покращення прикордонної інфраструктури, чи то автомобільні пункти пропуску, чи ж залізничні магістралі. Після цього проекти подаються на розгляд Управлінському комітету програми CEF, який відбирає найбільш перспективні ініціативи. Схвалені проекти отримують грантові кошти від ЄС, які покривають до 50% від загальної вартості. Наприклад, минулого року було схвалено шість представлених проектів, а цього року – всі чотири проекти, подані на конкурс.